TENTOONSTELLING AUGUST PUT 77

Dit jaar wordt August Put 77. Een gewoon cijfertje op het eerste zicht, maar eentje met een bijzondere betekenis.  7 is immers een heilig getal. God schiep de wereld in zeven dagen. Na zeven vette jaren, volgen zeven magere jaren.  Zeventig maal zeven keer dat je moet vergeven.  En zo komen we bij een andere heilig getal: 3. Een verwijzing naar de goddelijke drie-eenheid. Alle goede dingen bestaan uit drie. En de haan kraaide driemaal, een verwijzing naar apostel Petrus die Jezus driemaal verloochende.  En dat brengt ons bij het thema van deze tentoonstelling en de rode draad in het werk van kunstschilder August Put.

In deze expo zie je een reeks schilderijen met hanen, hanen in alle kleuren, soms levensecht maar meestal fantasievol. Ze passeerden de afgelopen jaren allemaal de revue bij Gust. Hanen zijn immers het geliefkoosde onderwerp van deze Beringse creatieveling.

Gust werd geboren in de lente van 1943, in volle oorlogsjaren. Hij groeide op in Meldert op de Venusberg. De boerderij van zijn ouders stond halfweg  op een mooie heuvel aan de rand van de Vallei van de Zwarte Beek. Pa was poelier, op het erf liepen altijd kippen te scharrelen. Als jonge gast ging hij ook naar het ‘hanenzingen’, een populaire volksport in Limburg. Jarenlang ging hij met zijn krielhaantjes naar de cafés in de omtrek om een gokje te wagen op het aantal keren dat zijn haantjes zouden kraaien. Liefst meer dan drie keer…

Toen de schildersmicrobe Gust te pakken kreeg, was het tekenen en schilderen van hanen een evidentie. De liefde voor deze sierlijke hoenders is tot op vandaag een inspiratiebron voor Gust, eentje die nog altijd niet is opgedroogd.

In deze expo krijg je een overzicht van zijn werken met hanen.

Galerij Bel-Art Paal  Wisselstraat 22 – Beringen  – 12, 19 en 26 januari van 14u tot 17u. Inkom gratis.